05.06.2014

Muffiny ♥ prosty przepis

Hej ! :-) Dzisiaj przychodzę z prostym przepisem o który wiele z Was mnie prosiło, po tym jak widzieliście zdjęcia na insta i na facebooku. Mowa tutaj o prostych i smacznych muffinkach :D Uwielbiam tego typu rzeczy, a z tego przepisu, który Wam zaraz podam zawsze wychodzą :-)


Czas wykonania około 30 minut i z poniższych składników wychodzi 12 babeczek. Jeśli mamy 24 foremki to oczywiście podwajamy składniki. Radzę tylko uważać na cukier, ponieważ słodka polewa robi swoje i lepiej dać odrobinę mniej ;-)

 Co potrzebujemy:



  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • piekarnik ustawiamy na 180 st i pieczemy przez około 25 min
  • do ciasta możemy później dodać kakao - wyjdą dwukolorowe babeczki

Oczywiście potrzebujemy foremki, polecam te silikonowe, wtedy muffiny będą lepiej z nich "wyskakiwać". 


Najpierw do miski wsypujemy wszystkie suche składniki: maka, cukier, proszek, cukier waniliowy.


Później dodajemy mokre: olej lub masło, mleko i jaja.


Wszystko dobrze mieszamy łyżką. Trwa do 3-4 min. 


Ciasto wlewamy do foremek i wstawiamy do piekarnika. 


W międzyczasie można przygotować dodatki: polewy lub posypki dla smaku.


Ja akurat wybrałam o smaku białej i ciemnej czekolady oraz krówki.


Po ok. 25 min muffiny są gotowe :)


Wystarczy je udekorować ;-)

Z przepisu wszystko wyszło bez najmniejszego problemu. Przestrzegam Was tylko przez dodaniem zbyt dużej ilości cukru oraz musicie posiadać dobry piekarnik, aby muffiny od dołu się upiekły, a od góry nie "przypaliły" ;-)

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis. Dostałam go kiedyś od znajomych i zawsze wychodzi :D

8 komentarzy:

  1. wszyscy dziś mi robią smaka na ciasto, mufinki, babeczki. Chyba wypróbuje twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mojej strony taka mała rada, lepiej nalać mniej ciasta i jeśli nie mamy formy do muffinek użyć 2-3 papilotek. Wtedy babeczki są bardziej apetyczne i mają bardziej zdefiniowany kształt. Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż nabrałam ochoty na czekoladowe muffiny z wiśniami, których dawno nie robiłam :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, musiały być pyszne! Na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mhmm uwielbiam ♥ zapraszam do mnie na bloga, znajdzie się też kilka smakołyków :) http://luiizjana.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Jeśli jesteś anonimowy to proszę o podpis.
Na postawione pytanie postaram się odpowiedzieć jak najszybciej, pod postem gdzie zostało umieszczone.

Dziękuję za pozostawiony komentarz !
Thanks for your comment !